Restructuring Expo-Zaragoza into business Park
April 28, 2015
Eduardo Úrculo Cultural Center
January 31, 2016

Carboniferous Museum

The Carboniferous Park-Museum makes part of the National Energy Museum located in Ponferrada (Spain). Its architecture pursuits the total integration of the building into the city landscape.

The singular and complex shape of the cover deck evokes the folds that occurred during the period of earth´s history it is named after. This natural dome, was parametrically designed to optimize its solar performance, allowing a good illumination while preventing from direct exposure.

The cover deck shelters an underlying greenhouse reminding the visitor of a natural valley. Moreover the pavilions underground level surrounding the main hall provides different workshop spaces for the visitors entertainment.

INES Consultant Engineers drew up the basic project and was responsible for the structural design of all of the resisting elements including screen walls, decks, foundations and it´s outstanding natural dome.

This last one is made out of lightened steel strips with different curvatures and was designed to deal with the live load due to the use of pedestrians walking over it.

The complexity of the designed architecture led to the development of convoluted mesh models in order to verify the accomplishment of European standards in the structural field.

DOWNLOAD PDF

To see the full information in downloadable PDF format

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?